Καλώς ήρθατε !!!
στο ιστολόγιο της Πολιτικής Κίνησης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της Ανατολικής Αττικής...


είμαστε εδώ για να προβάλλουμε τις βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων, που είναι: η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.


Επικοινωνήστε με τους Οικολόγους Πράσινους Ανατολικής Αττικής : ecogreensanattikis@gmail.com



Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΑΝΑΒΙΩΣΗ «ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ»: ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΡΟΦΗ;

ΑΝΑΒΙΩΣΗ «ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ»: ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΡΟΦΗ;

Η αναβίωση του Πακέτου Αλογοσκούφη για τις τράπεζες και η παράταση ισχύος του μέχρι τον Ιούνιο, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της σύνδεσης των οικονομικών μέτρων με την πραγματική οικονομία και τον απαραίτητο αναπροσανατολισμό της σε βιώσιμες κατευθύνσεις.

Από την αρχή της διεθνούς κρίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σπεύσει να θέσει στη διάθεση των τραπεζών ενισχύσεις πρωτοφανούς ύψους, χωρίς να διασφαλίσει την παραμικρή εγγύηση ότι τουλάχιστον τα ποσά αυτά θα στήριζαν την πραγματική οικονομία και τις αναγκαίες αλλαγές στην πορεία της. Συνολικά είχαν προβλεφθεί 28 δις ευρώ, ποσό 9πλάσιο από το αντίστοιχο αυστριακό πρόγραμμα, αλλά και μεγαλύτερο από όλες μαζί τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (26 δις) που θα λάβει η χώρα μας στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α. την περίοδο 2007-2013.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έσπευσε όχι μόνο να ανταποκριθεί στο αίτημα των 4 μεγάλων τραπεζών για ενεργοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων κεφαλαίων ύψους 17 δις, αλλά και να παρατείνει την ισχύ των μέτρων μέχρι τον Ιούνιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε πειστεί για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης για τις τράπεζες. Έρχεται ελάχιστες μόνο μέρες μετά τη στήριξή τους και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προωθείται χωρίς αξιολόγηση της αποδοτικότητας των προηγούμενων ενισχύσεων, βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα αισθήματα των μισθωτών που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται.

Αν τελικά προχωρήσει, θεωρούμε απαραίτητο να τεθούν τουλάχιστον όροι που θα διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα εκεί που είναι πιο απαραίτητα: δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και συγχρηματοδότηση προγραμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ή οι ηλιακές στέγες, που θα δώσουν άμεσες αποδόσεις σε πρόσθετα εισοδήματα ή σε περικοπή μη απαραίτητων δαπανών. Απαραίτητες είναι επίσης δεσμεύσεις για ευνοϊκά επιτόκια, αντίστοιχα με το εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο τέτοιων χρηματοδοτήσεων αλλά και το χαμηλό κόστος άντλησης των σχετικών κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για τις τράπεζες όπως και τα μέτρα για τα δημόσια οικονομικά, οφείλουν να αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, που θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος της απαραίτητης πράσινης στροφής, θα άξιζε να συζητηθεί και το ενδεχόμενο μιας τράπεζας δημόσιου χαρακτήρα προσανατολισμένης κατά κύριο λόγο στη στήριξη τέτοιων επενδύσεων, ιδιαίτερα από νοικοκυριά και φορείς κοινωνικής οικονομίας.



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου