Καλώς ήρθατε !!!
στο ιστολόγιο της Πολιτικής Κίνησης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της Ανατολικής Αττικής...


είμαστε εδώ για να προβάλλουμε τις βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων, που είναι: η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.


Επικοινωνήστε με τους Οικολόγους Πράσινους Ανατολικής Αττικής : ecogreensanattikis@gmail.com



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Δίκαιες πολιτικές για τα ναρκωτικά ΤΩΡΑ!

Δίκαιες πολιτικές για τα ναρκωτικά ΤΩΡΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μιχ. Τρεμόπουλος: Έμφαση στην εξάλειψη των αιτιών και στη μείωση της βλάβης



Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετοχές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δημόσια εκδήλωση-διαβούλευση σχετικά με την πολιτική για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου και του ENCOD (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Δίκαιες και Αποτελεσματικές Πολιτικές για τα Ναρκωτικά), 40 περίπου εκπρόσωποι των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από 15 διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν για να διαμορφώσουν συστάσεις προς τους ευρωβουλευτές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τη μελλοντική προσέγγιση για τις ποινικοποιημένες ουσίες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Γ. Οικονομόπουλος, εκ μέρους του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από την ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά στη Βιέννη. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάλεσαν τους εκπροσώπους της ΕΕ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή προκειμένου να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της αγοράς ναρκωτικών, οι οποίοι δεν θα βασίζονται στην απαγόρευση και την καταστολή.

Βάση της εκδήλωσης ήταν η «Έκθεση για την παγκόσμια αγορά παράνομων ναρκωτικών 1998 - 2007» που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2009 και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών ερευνητών, υπό την προεδρία του καθηγητή Peter Reuter της Rand Corporation και του κ. Franz Trautmann του Trimbos Institute της Ολλανδίας. Η σημερινή εκδήλωση ήρθε να ανταποκριθεί στο πολύχρονο αίτημα οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για ανεξάρτητη αξιολόγηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας απαγόρευσης των ναρκωτικών.

Στην εναρκτήρια παρέμβασή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε ότι οι τρέχουσες πολιτικές αποτυγχάνουν στον κύριο στόχο τους και ότι θα ήθελε να τις δει να γίνονται πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές. Τόνισε τη διαφορετική οπτική που έχουν ακολουθήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες με πολύ θετικά αποτελέσματα, υπογράμμισε τη θετική συμβολή της Ε.Ε. στην εκπόνηση της συγκεκριμένης έρευνας και την κάλεσε να δράσει στο εξής σύμφωνα με τη γνώση αυτή.

Εκ μέρους της Κομισιόν, την Έκθεση παρουσίασε ο Maurice Galla από την κοινοτική Μονάδα Συντονισμού για τα Ναρκωτικά, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της Μονάδας Carel Edwards, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι δυσκολεύεται να βρει κάτι στο οποίο να διαφωνήσει με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης καταρρίπτουν τα βασικά επιχειρήματα της απαγορευτικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, δηλαδή πως αυτή αποτελεί εργαλείο για τη μείωση της παραγωγής, της διανομής και της κατανάλωσής τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τέτοιες πρακτικές έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στην παγκόσμια παράνομη αγορά των ναρκωτικών, η ετήσια αξία της οποίας εκτιμάται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έλεγχοι στην παραγωγή μπορεί να έχουν σποραδικές τοπικές επιτυχίες, αλλά δεν καταφέρνουν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παγκοσμίως. Έλεγχοι στη μεταφορά δεν έχουν μεγαλύτερη επιτυχία. Μέτρα αστυνόμευσης σε τοπικές αγορές αποτυγχάνουν να αποτρέψουν τη συνεχή διαθεσιμότητα ναρκωτικών σε όλο και χαμηλότερες τιμές.

Συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι πολιτικές για τα ναρκωτικά βασισμένες στην απαγόρευση έχουν κάνει τεράστια βλάβη, ενώ η όποια θετική τους προσφορά είναι ελάχιστη και αμφισβητούμενη. Οι απαγορευτικές πολιτικές αποτελούν σημαντικό παράγοντα αύξησης της βίας, της διαφθοράς και των βλαβών στην υγεία και το περιβάλλον. Όλα αυτά ευθύνονται για θανάτους, ασθένειες και σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Οι ουσίες, νόμιμες και παράνομες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την επικινδυνότητά τους και όχι με κριτήρια ηθικού πανικού, που αποδεικνύεται ότι τελικά πολλαπλασιάζει τη ζημιά. Χρειαζόμαστε να επενδύσουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξαλείψουμε τα αίτια των εξαρτήσεων από το να σπαταλάμε πολύτιμα δισ. ευρώ σε ένα πόλεμο που δεν πρόκειται να τον κερδίσουμε ποτέ με τις λάθος πολιτικές που ακολουθούμε. Η Έκθεση Catania του ευρωκοινοβουλίου έχει βάλει από το 2004 τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τωρινή έκθεση Reuter – Trautmann προσφέρει και την τεκμηριωμένη πληροφόρηση που χρειάζεται μια τέτοια στροφή. Η Ευρώπη χρειάζεται πλέον να αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά και να αναλάβει δράση για μείωση της βλάβης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου