Καλώς ήρθατε !!!
στο ιστολόγιο της Πολιτικής Κίνησης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της Ανατολικής Αττικής...


είμαστε εδώ για να προβάλλουμε τις βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων, που είναι: η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.


Επικοινωνήστε με τους Οικολόγους Πράσινους Ανατολικής Αττικής : ecogreensanattikis@gmail.com



Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΚΡΙΣΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Θετικές πλευρές στο νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, επιλεκτική χρεοκοπία τα μέτρα για το ασφαλιστικό, «κόκκινες γραμμές» για την κοινωνία και το περιβάλλον, ζωτικές οι επενδύσεις για πράσινη στροφή.

Δικαιώνεται η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Πράσινων

Συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων στην Πάτρα για την κρίση και τις τελευταίες εξελίξεις

Σημαντική εξέλιξη θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που δημιουργήθηκε ως ανάχωμα κατά της κερδοσκοπίας, ενώ διατηρούν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, θεωρώντας ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και τουλάχιστον αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.

Για το ασφαλιστικό οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν περιορισμένη «επιλεκτική πτώχευση» του κράτους απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων. Οι εξαγγελίες για το «πόθεν έσχες» ανταποκρίνονται εν μέρει και σε προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων, χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα βήματα για την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Όμως χωρίς εναλλακτικές λύσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας και θέσεις εργασίας, χωρίς διεξόδους στην εύλογη οργή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα, η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να βρεθεί σε συμπληγάδες ατελείωτων θυσιών χωρίς προοπτική, εκτεταμένης διάχυτης βίας, αλλά και περιορισμών σε δημοκρατικές ελευθερίες ως απάντηση στο αίτημα για ασφάλεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ρίχνουν το βάρος τους στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αντικατάσταση του σημερινού μηχανισμού του Δ.Ν.Τ. από ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού, την επείγουσα προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μέσα από συλλογικά αγαθά, την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως δίχτυ ασφαλείας για τους πληττόμενους από την κρίση.

Τις θέσεις αυτές παρουσίασαν, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, και οι Γιώργος Κανέλλης και Βασίλης Κουμπούρας εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων Αχαΐας.

«Η κρίση είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική», τόνισε ο Γ. Παρασκευόπουλος. «Χρειαζόμαστε λοιπόν ταυτόχρονες απαντήσεις για όλες τις διαστάσεις της κρίσης, καθώς στις νέες συνθήκες η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει δύο φορές φτωχούς. Ένα παράδειγμα είναι οι εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ΙΧ, ως αντίδοτο στο αυξημένο κόστος της χρήσης του. Χρειαζόμαστε επίσης ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ως αντίβαρο στην ύφεση, με αιχμές τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ποιότητα ζωής των πολιτών, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με λογικές όπως η «διπλωματία των εξοπλισμών» ή τα φαραωνικά έργα τύπου Αχελώου, ούτε να θυσιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου του ΟΣΕ, που απειλείται με άμεσο κλείσιμο.

Πρακτικά, το έλλειμμα αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η καθυστέρηση στη δημιουργία ευρωπαϊκού αναχώματος κατά της κερδοσκοπίας και η μη αξιοποίηση των προτάσεων του ευρωκοινοβουλίου από την ελληνική κυβέρνηση, μας καταδίκασαν σε ένα τίμημα πολλαπλάσιο από το απαραίτητο. Απειλές από τα μέτρα που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. αφορούν και το περιβάλλον: κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ, εκποίηση χώρων που προορίζονται για πράσινο, οικοπεδοποιήσεις δασικής γης.

Η ευρωπαϊκή διάσταση έχει ρόλο – κλειδί για τη διέξοδο από την κρίση. Η προσπάθεια των Πράσινων για κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κατευθύνσεις αλληλεγγύης, βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής δικαιώνεται από την κοινή γνώμη και δίνει ήδη τους πρώτους καρπούς. Με την εκλογή του Μιχ.Τρεμόπουλου το διεθνές πράσινο κίνημα έχει έρθει πιο κοντά στην ελληνική οπτική».

«Αν και η απόφαση των Υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές πιέσεις, κινείται στην ορθή κατεύθυνση, σημείωσε ο Βασ. Κουμπούρας, είναι όχι μόνο καθυστερημένη (αφού πρώτα αφέθηκε μόνη η Ελλάδα να εκβιάζεται με τοκογλυφικά επιτόκια) αλλά και ανεπαρκής. Είναι ανεπαρκής γιατί περιλαμβάνει και πάλι συμμετοχή του Δ.Ν.Τ., ενώ δεν έχει συμπληρωθεί με δραστικά φορολογικά (στη λογική του φόρου Τόμπιν) και άλλα μέτρα ελέγχου της αχαλίνωτης χρηματιστικής κερδοσκοπίας σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και της αειφορίας.»

«Πέραν της στροφής στην οικονομική πολιτική, τόνισε ο Γ. Κανέλλης, είναι αναγκαίες θεσμικές τομές για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης, την προώθησης πράσινων επενδύσεων και τεχνολογικών καινοτομιών.

Πάνω απ΄όλα είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του πολίτη, η τόνωση της δημοκρατίας μέσω της πολυσχιδούς ενεργού συμμετοχής στη δημόσια ζωή πολιτών και συλλογικοτήτων, μακριά από λογικές ωμής σύγκρουσης και βίας, έτσι ώστε το πολιτικό προσωπικό να παύσει να αισθάνεται παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο, να παύσει να φορτώνει ανέμελα τις επόμενες γενιές με βάρη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου