ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ
Καθρέπτης για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν, η περίπτωση του 16χρονου μπασκετμπωλίστα πρόσφυγα από τη Γουινέα
Καθρέπτη για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν εδώ και τώρα στα θέματα του πολιτικού ασύλου για τους πρόσφυγες, αλλά και των παράνομων ελληνοποιήσεων αθλητών, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την περίπτωση του 16χρονου παίκτη της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟ Ντ. Α. Α. (το όνομα αναφέρεται μόνο με τα αρχικά, για λόγους προστασίας του ανηλίκου). Η αυθαίρετη άρνηση να δοθεί πολιτικό άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά και η ευκολία με την οποία δρουν τα κυκλώματα παράνομων ελληνοποιήσεων στο χώρο του αθλητισμού, αποτελούν αποστήματα που πρέπει να σπάσουν άμεσα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι η αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων για την παράνομη πολιτογράφηση του 16χρονου δεν πρέπει να γίνει αφορμή να στερηθεί ο ανήλικος τα δικαιώματα που του ανήκουν ως πρόσφυγα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διέταξε την άμεση ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας από το 16χρονο παίκτη της ομάδας εφήβων μπάσκετ του ΠΑΟ και την απόδοση «τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών όσων οργάνων της διοίκησης εμπλέκονται στην υπόθεση». Όπως δήλωσε η υφυπουργός «μετά την κινητοποίηση του υπ. Εσωτερικών για τη διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες πολιτογραφήθηκε ο Έλληνας υπήκοος ο Ντ. Α. Α. με την από 07/07/2010 πράξη της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, προέκυψε χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων με στόχο την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας».
Πρόκειται για ανήλικο μετανάστη από τη Γουϊνέα, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά βρέθηκε στη Λέσβο με μια βάρκα από τα μικρασιατικά παράλια, και κατέληξε στην Παγανή και στο κέντρο υποδοχής ανηλίκων στην Αγιάσο. Το αίτημα για την απονομή άσυλου, καθώς η οικογένεια του διωκόταν στην χώρα του, δεν απαντήθηκε ποτέ. Το ενδιαφέρον παραγόντων του μπάσκετ για αυτόν, τον έκανε να πιστέψει ότι η μοίρα του άλλαξε και θα μπορούσε να ζήσει το «ελληνικό όνειρο», εκμεταλλευόμενος το μεγάλο του ύψος και το ταλέντο του στο μπάσκετ. Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων τον παρουσίασαν ως τη νέα μεγάλη ελπίδα του ελληνικού μπάσκετ, πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και πολύ γρήγορα έφτασε να αγωνιστεί και με τα χρώματα της εθνικής ομάδας. Δυστυχώς, ξεφεύγοντας από τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης μεταναστών βρίσκεται σήμερα και πάλι μετέωρος καλούμενος επιπλέον να αντιμετωπίσει την κατηγορία για χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων για την ελληνοποίηση του. Από λαϊκός ήρωας, μεγάλο ταλέντο και παιδί-θαύμα της «επίσημης αγαπημένης», είναι και πάλι ο «λαθρομετανάστης», ο παρείσακτος στη χώρα μας, ένας δεκαεξάχρονος με μοίρα αβέβαιη και άγνωστη.
Έχουμε να κάνουμε με άλλη μια παράσταση του θεάτρου του παραλόγου του ζητήματος της μετανάστευσης στη χώρα μας. Παρότι ένας μεγάλος αριθμός των παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών ιδίως από τα ανατολικά μας σύνορα, έχουν ανάγκη προστασίας (πρόσφυγες λόγω ατομικής δίωξης ή εξαιτίας απειλής κατά της ζωής τους από πολέμους ή καταστάσεις γενικευμένης βίας), αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως «λαθρομετανάστες»: με την είσοδό τους, κρατούνται (τις περισσότερες φορές σε απαράδεκτες συνθήκες) και εκδίδονται εναντίον τους αποφάσεις απέλασης ή αφήνονται ελεύθεροι με την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2009 υποβλήθηκαν 15.928 νέα αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα (19.884 το 2008), η οποία βρίσκεται στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αναπτυγμένων χωρών ως προς την υποβολή αιτημάτων (4% του συνόλου) και στην 8η θέση της Ευρώπης. Τα ποσοστά χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος, κατά το 2009, παρέμειναν σε μηδενικά επίπεδα σε πρώτο βαθμό (0,04%, δηλαδή 11 θετικές αποφάσεις σε σύνολο 29.501 υποθέσεων που εξετάστηκαν), και μειώθηκαν από 10,29% σε 2,87% σε δεύτερο βαθμό (25 θετικές αποφάσεις σε 870 υποθέσεις). Αντίστοιχα, τα ποσοστά χορήγησης «επικουρικής προστασίας» (για τους πρόσφυγες που φεύγουν από καταστάσεις γενικευμένης βίας ή μαζικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου) ήταν 0,06% σε πρώτο και 1,26% σε δεύτερο βαθμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος και χορήγησης επικουρικής προστασίας στην Ε.Ε. σε πρώτο βαθμό, ανέρχεται σε 24%.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου με παράλληλη εξασφάλιση εγγυήσεων ΓΙΑ πρόσβαση σ' αυτήν, όλων των αιτούντων. Η καθυστέρηση στη διαδικασία απονομής ασύλου είναι εγκληματική, καθώς οδηγεί τους ανυπεράσπιστους μετανάστες στα δίχτυα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης τους. Θεωρούμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που πρόσφατα υπογράφηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη περιέχει θετικά βήματα και περιμένουμε να δούμε κατά πόσον θα ξεμπλοκάρει σύντομα την απαράδεκτη κατάσταση που ισχύει.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι θέλουμε να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες προς την Ευρώπη. Θέλουμε να διευρύνουμε τις νόμιμες διόδους μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Θέλουμε να μπορεί να επιλέγει κάθε πρόσφυγας να ζητήσει άσυλο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και όχι αποκλειστικά από τη χώρα εισόδου του στην ΕΕ.
Όσο πιο πολλοί νόμιμοι δρόμοι, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα κάνουν επικίνδυνα και ίσως θανατηφόρα ταξίδια και τόσο λιγότερο έδαφος θα μένει ελεύθερο για την εγκληματική δράση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Οι στόχοι αυτοί δε θα μας εμποδίσουν όμως να παλεύουμε παράλληλα και για να ξεπεραστούν τα βαθύτερα αίτια που κάνουν την μετανάστευση εξαναγκασμό και όχι επιλογή.
ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου