Καλώς ήρθατε !!!
στο ιστολόγιο της Πολιτικής Κίνησης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της Ανατολικής Αττικής...


είμαστε εδώ για να προβάλλουμε τις βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων, που είναι: η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.


Επικοινωνήστε με τους Οικολόγους Πράσινους Ανατολικής Αττικής : ecogreensanattikis@gmail.com



Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ:

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥΣ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο
της Μονάδας Φιλοξενίας της Αγιάσου, στη Λέσβο

Η αυξημένη παρουσία ανήλικων προσφύγων στη χώρα μας τα 2 τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων στην Αγιάσο της Λέσβου, στα Ανώγεια της Κρήτης, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στο Πήλιο Μαγνησίας και στη Θεσσαλονίκη.
Η χρηματοδότηση όμως των κέντρων αυτών παραμένει προβληματική, καθώς τα περισσότερα από αυτά υπολειτουργούν, στηριζόμενα στην βοήθεια εθελοντών και ΜΚΟ. Για το κέντρο μάλιστα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, αυτό της Αγιάσου στη Λέσβο, με δομή και δραστηριότητες που θεωρούνται πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με φιλοξενία συνολικά 2.500 ανήλικων προσφύγων τα τελευταία 2 χρόνια, η χρηματοδότηση έληξε το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010.
60 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, 60 δηλαδή παιδιά με ιδιαίτερες και σύνθετες ανάγκες (ψυχο-κοινωνικές, ιατρικές, νομικές) μένουν πλέον σε ένα κενό κτίριο χωρίς προσωπικό να αναρωτιούνται πως από το Αφγανιστάν, την Τουρκία και τα ελληνικά Κέντρα Κράτησης (όπως αυτό της Παγανής) βρέθηκαν μόνοι και απροστάτευτοι στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή 16 εργαζόμενοι/ες, το σύνολο δηλαδή του Βοηθητικού Προσωπικού και της Διεπιστημονικής Ομάδας, εξαναγκάζονται να διακόψουν άμεσα (από την Κυριακή 11.7.2010) - και χωρίς καμία πρόβλεψη για τη συνέχεια της φροντίδας και την τύχη των παιδιών - την παροχή των εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Όλα αυτά λίγο μόνο καιρό μετά την απώλεια 6 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαίκό Ταμείο Προσφύγων, απώλει απου πληροφορηθήκαμε με αφορμή την κόντρα μεταξύ του τέως υφυπουργού Υγείας κ. Σαλμά και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου. Είναι απαράδεκτο ευπαθείς ομάδες, όπως ανήλικοι πρόσφυγες, να πληρώσουν για άλλη μια φορά όχι μόνο την κρίση αλλά και την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Θα πληρώσει κανείς επιτέλους για τις εγκληματικές αυτές ευθύνες;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η συνέχεια της χρηματοδότησής του και να ανανεωθεί η Προγραμματική Σύμβαση. Παράλληλα ετοιμάζουμε ήδη παρέμβαση/ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο.
Εμείς οι Πράσινοι θέλουμε να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες προς την Ευρώπη. Θέλουμε να διευρύνουμε τις νόμιμες διόδους μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Θέλουμε να μπορεί να επιλέγει κάθε πρόσφυγας να ζητήσει άσυλο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητα σε ποια χώρα έφθασε πρώτα.
Όσο πιο πολλοί νόμιμοι δρόμοι, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα κάνουν επικίνδυνα και ίσως θανατηφόρα ταξίδια και τόσο λιγότερο έδαφος θα μένει ελεύθερο για την εγκληματική δράση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Οι στόχοι αυτοί δε θα μας εμποδίσουν όμως να παλεύουμε παράλληλα και για να ξεπεραστούν τα βαθύτερα αίτια που κάνουν την μετανάστευση εξαναγκασμό και όχι επιλογή.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου